Hiasan ruang tamu minimalisReka bentuk hiasan ruang tamu minimalis. Ruang tamu adalah sebuah ruang yang penting. Di mana di ruang ini anda sebagai pemilik rumah akan menyambut tetamu. Dengan reka bentuk yang anda ciptakan, itu akan mencerminkan diri anda.


Penilaian orang terhadap interior rumah anda secara keseluruhan, ia juga bergantung dari model ruang tamu. Itu termasuk hiasan ruang tamu. Memang hiasan ini akan memberi kesan cukup besar terhadap reka bentuk secara garis besar.

Penataan hiasan ruang tamu


Keindahan ruang tamu akan mencerminkan keindahan rumah anda. Untuk mendapatkan reka bentuk ruang tamu yang indah, anda harus boleh memilih dan menata hiasan dengan baik. Kesalahan penataan boleh membuat space ruang tamu menjadi terasa tersumbat dan sempit.


Jika anda menggunakan konsep minimalis, maka prinsip asas minimalis harus senantiasa anda terapkan. Jika anda bingung, sekarang anda boleh membaca tips dari kami bagaimana menerapkan hiasan yang tepat untuk interior ruang tamu.

Kaca ruang tamu


Anda tentu memasang kaca untuk ruang tamu. Kaca memang boleh memberikan kesan luas dan lega, sebab pada dasarnya sebuah ruang tamu minimalis itu cenderung sempit. Untuk jenis kaca yang anda pasang - sebaiknya menggunakan kaca cermin. Anda juga boleh menggunakan kaca hiasan atau kaca telus. Ada banyak pilihan.

Lukisan dan bingkai


Anda juga boleh menggunakan aksesori lukisan, tentu saja dilengkapi dengan bingkai yang pas. Tidak perlu memilih bingkai yang rumit, anda boleh menggunakan bingkai yang sederhana sahaja. Yang terpenting adalah lukisannya.

Anda sebaiknya memilih lukisan dengan tema yang sesuai dengan interior ruang tamu. Contohnya jika anda menggunakan konsep minimalis moden, maka pilihlah lukisan moden juga - jangan memilih lukisan klasik. Ini penting berkaitan menghias ruang tamu.

Ketika memilih lukisan untuk hiasan ruang tamu, anda sebaiknya memilih lukisan yang boleh mewujudkan suasana ruang tamu lebih hidup. Saiz dari lukisan juga harus anda perhatikan. Anda jangan memasang lukisan yang terlalu besar apabila luas ruang tamu anda tidak terlalu besar.

Jika anda memasang lukisan yang terlalu besar pada ruang tamu yang sempit, hiasan ruang tamu tersebut bukan menambah value, melainkan mengurangkannya. Pilihlah lukisan yang bercita rasa seni, tetapi tetap kelihatan minimalis.

Hiasan pasu dan bekas

Anda juga boleh menggunakan pasu dan bekas sebagai hiasan untuk interior ruang tamu. Sebaiknya anda memilih yang ukurannya tepat. Sama seperti ketika anda memilih lukisan - pilihlah saiz yang tepat, agar tampak serasi menghiasi interior livingroom.


Warna dari guci yang anda pilih juga sebaiknya yang serasi dengan warna cat bilik. Apabila memungkinkan, anda boleh memilih aksesori yang diperbuat daripada seramik. Pilihlah yang menggunakan model tegas, dan reka bentuk yang kelihatan rawak, sehingga nampak seperti karya seni moden.

Penempatan

Tak hanya model hiasan atau aksesori saja yang harus mendapat perhatian. Dalam hal ini model minimalis. Namun anda juga harus mempertimbangkan faktor yang lain. Di mana kesemuanya ini nanti akan menentukan hasil final dari reka bentuk anda.

Anda perlu menetapkan peletakan atau penempatan hiasan ruang tamu. Sebaiknya anda mengelakkan menggunakan sehingga beberapa hiasan juga memberi tumpuan pada satu titik. Jika anda melakukan hiasan ruang tamu seperti itu - maka ruang tamu akan terasa sempit dan penuh. Di mana ia akan membuat anda merasa tidak selesa. Ini berkaitan dengan penempatan, penempatan juga menentukan hiasan ruang tamu - sama ada selesa atau tidak.


Hiasan ruang tamu minimalis | risna novita | 5