Reka bentuk langsir rumah moden minimalis terkiniMiva-rate.blogspot.com - Rumah minimalis memerlukan langsir, di mana langsir ini termasuk salah satu elemen penting bagi interior sebuah kediaman. Langsir juga mempunyai fungsi yang cukup banyak. Tak hanya digunakan dalam menghalang sorot dari sinar matahari langsung, namun langsir juga masih mempunyai fungsi lain. Fungsi lain dari langsir yakni untuk menghalang pandangan orang asing dari luar rumah, jika tidak menggunakan langsir maka orang asing yang melewati depan rumah akan dapat memandang ke dalam rumah dengan mudah. Di mana ini terdedah sekali, kerana boleh memancing kejahatan. Selain itu, langsir juga mempunyai fungsi hiasan. Dengan langsir maka rumah minimalis anda akan mempunyai interior yang lebih kelihatan cantik, dan moden, mari baca ulasannya.

Tirai untuk interior ruang tamu

Fungsi langsir agar berjalan sempurna

Supaya fungsi langsir rumah dapat berjalan dengan semestinya, maka diperlukan pemilihan model yang memang paling tepat untuk rumah anda. Kerana alasan tersebut maka anda wajib memperhatikan dengan lebih serius berkaitan pemilihan reka bentuk beserta reka bentuk atau model langsir rumah tersebut. Mungkin berkaitan langsir rumah, anda menganggap ini perkara yang remeh, namun sesungguhnya ini adalah perkara yang penting. Mata penting yang perlu untuk mendapatkan perhatian anda ketika memilih reka bentuk dari langsir rumah moden dan minimalis yakni sesuaikan dengan size tingkap anda. Ini penting juga, sebab apabila size gordennya, yang sudah anda mesej atau anda beli sebelum ini ternyata tidak sesuai dengan saiz tingkap, itu akan merugikan anda. Kerana anda tak akan boleh menggunakan langsir tersebut. Jika dipaksa digunakan pun akan terlihat aneh, dan langsir gampang terlepas.

Model langsir rumah

Warna dan motif langsir

Ada lagi perkara lain yang mungkin kelihatan remeh namun justru sebenarnya sangat penting untuk mendapat perhatian juga. Kedua-dua perkara tersebut yakni warna dan motif langsir. Anda harus menyesuaikan keduanya dengan dekor dalaman rumah minimalis yang anda pilih, secara keseluruhan. Harus dibandingkan secara keseluruhan, dengan begitu tak akan mencipta kesan kontras ke tirai yang anda gunakan. Anda juga perlu mengetahui apabila reka bentuk langsir yang bagus itu belum kelihatan bagus pada masa telah dipasang dalam rumah anda. Itu dipengaruhi oleh model dan motif yang dipilih, perlu dipilih yang sesuai. Ini benar-benar berpengaruh kepada keindahan dari langsir saat telah dipasang dalam interior rumah anda. Jangan sampai anda kecewa belakangan melihat ternyata langsir yang sudah terlanjur anda beli justru kelihatan tidak serasi dengan interior dalaman anda, entah itu ruang tamu, ruang bilik tidur, atau yang lain.

Langsir sederhana dan simpel

Model langsir

Hal berikutnya yang juga perlu untuk anda tahu iaitu model langsir juga akan ikut memberikan pengaruh terhadap keindahan interior rumah. Di rumah minimalis moden, anda disyorkan mengusahakan untuk tidak memilih langsir style klasik. Alasannya yakni model langsir rumah bergaya klasik biasanya mempunyai model tebal serta bertimbun-timbun, kerana itu tak akan sesuai digunakan dalam rumah, khususnya bagi anda yang mahu mengukuhkan kesan moden minimalis. Itu tidak akan sesuai.

Langsir rumah minimalis

Harga langsir

Yang terkini mengenai harga langsir. Harganya sendiri berbeza-beza, di mana ia bergantung pada bahan dan model yang digunakan langsir tersebut. Apabila bahannya bagus, contohnya bahan kapas, sutera, linen, satin, maupun bahan yang lain, maka harganya akan cukup tinggi. Kerana itu anda sebaiknya memilih yang paling sesuai dengan selera. Sekian artikel mengenai reka bentuk langsir rumah moden minimalis terkini, semoga bermanfaat.


Reka bentuk langsir rumah moden minimalis terkini | Risnaku | 5